"Als blokfluitist spreek ik verschillende muzikale talen: van de stem van de middeleeuwse, renaissance- en barokmuziek tot de verschillende hedendaagse dialecten."

Foto: Fumitaka Saito

Foto: Fumitaka Saito

Marco Magalhães studeerde aan het Conservatório de Música do Porto, de Escola Superior de Música de Lisboa en aan het Conservatorium van Amsterdam. Aan deze instituten kreeg hij les van blokfluitisten als Pedro Sousa Silva, Pedro Couto Soares, Paul Leenhouts, Walter van Hauwe en Jorge Isaac.

Na zijn studie bleef Marco Magalhães in Amsterdam en ontwikkelde zich als veelzijdig musicus. In het seizoen 2015-2016 treedt Marco met The Royal Wind Music op in onder andere Amsterdam (Concertgebouw), Duitsland (Summerwinds Festival) en Kroatië. Ook neemt hij deel aan een bijzonder project van ensemble Aventure, Filling the Gap, met verschillende concerten in Nederland.

In het verleden musiceerde Marco in ensembles en orkesten zoals Capela Real de Lisboa, A Imagem de Melancolia, Il Dolcimelo, Concertus Antiquus, Sete Lágrimas, The Royal Wind Music, Orquestra Sinfónica Portuguesa, Luthers Bach Ensemble en Prime Ensemble. Hij trad op in Portugal, Spanje, Frankrijk, Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Lichtenstein, Italië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, in bekende concertzalen als Casa da Música (Porto), Concertgebouw (Amsterdam), Muziekgebouw (Amsterdam) en Jordan Hall (Boston) en op festivals zoals het Festival Oude Muziek Utrecht en het Festival de Musica Antigua (Barcelona).

Marco nam vele cd’s op. In 2007 was dat de cd Lachrimæ #1 met het ensemble Sete Lágrimas voor het label Murecords. Met blokfluit consort A Imagem da Melancolia maakte hij twee opnamen, A Arte da Usurpação, in 2005 voor Phonedition en The Bad Tempered Consort, in 2008 voor Challenge Classics. 

Met het ensemble The Royal Wind Music is hij te horen op vijf cd’s: The Flute Heaven of the Gods (2008), Del Canto Figurado (2009), En Er Mundo (2013), Angeli, Zingare e Pastori (2013) en Sweete Musicke of Sundrie Kindes (2015), allen voor het label Lindoro. Tenslotte nam hij de cd ' Spray' op met het Prime Ensembe van Antonio Politano, een blokfluitensemble voor hedendaagse muziek.

Naast zijn opleiding als blokfluitist speelde Marco ook saxofoon en maakte hij deel uit van de Associação Musical de Freamunde, een van de meest bekende harmonie-orkesten van Portugal.

Ensembles

The Royal Wind Music

Dertien jonge musici uit zeven verschillende landen spelen instrumentale muziek uit de 16e en 17e eeuw op een indrukwekkende verzameling van renaissanceblokfluiten. Samen vormen zij The Royal Wind Music. Alle muziek wordt uit het hoofd gespeeld, sinds 2010 zonder dirigent. Het ensemble bracht reeds zeven cd's uit en concerteerde in 13 verschillende landen.

Aventure Ensemble

Aventure o.l.v. Ita Hijmans voert (laat-)middeleeuwse muziek uit. Het ensemble dankt zijn naam aan het hoofse begrip voor verhaal, avontuur of belevenis, en verwijst daarmee naar de niet-schriftelijke cultuur van de middeleeuwen. De uitvoeringen van het ensemble zijn gebaseerd op onderzoek waarbij de eigenheid van een bepaald muzikaal idioom en de cultuurhistorische context waarin het repertoire huisde, voorop staan.

A Imagem da Melancolia

A Imagem da Melancolia werd opgericht in 2002 met het doel het polyfone renaissancerepertoire te verkennen. De kern van het ensemble bestaat uit 5 blokfluitisten maar naar gelang het project worden hier andere instrumentalisten en zangers aan toegevoegd. De speelwijze van het ensemble is gefundeerd op een aandachtige studie van muzikale, literaire en iconografische bronnen, en op een grondig onderzoek van muziektheorie en intonatie in de renaissance periode. A Imagem da Melancolia brengt de moderne luisteraar een klank en een muzikale ervaring die zowel anders als herkenbaar is.

 

 

 

Cd's

The Flute-Heaven of the Gods  The Royal Wind Music  Lindoro MPC-0119

The Flute-Heaven of the Gods

The Royal Wind Music

Lindoro MPC-0119

Del Canto Figurado  The Royal Wind Music  Lindoro MPC-0123

Del Canto Figurado

The Royal Wind Music

Lindoro MPC-0123

En Er Mundo  The Royal Wind Music  Lindoro NL-3014

En Er Mundo

The Royal Wind Music

Lindoro NL-3014

The Bad Tempered Consort  A Imagem da Melancolia  CC72321

The Bad Tempered Consort

A Imagem da Melancolia

CC72321

A Arte da Usurpação A Imagem da Melancolia

A Arte da Usurpação

A Imagem da Melancolia

Lachrimæ #1  Sete Lágrimas  MU0101

Lachrimæ #1

Sete Lágrimas

MU0101

Angeli, Zingare & Pastori The Royal WInd Music Lindoro NL-3018, 2013

Angeli, Zingare & Pastori

The Royal WInd Music

Lindoro NL-3018, 2013

Cosmography of Polyphony The Royal Wind music Pan Classics PC 10377 • 2017

Cosmography of Polyphony

The Royal Wind music

Pan Classics PC 10377 • 2017

Spray Prime Recorder Ensemble Olive Music KTC 1908

Spray

Prime Recorder Ensemble

Olive Music KTC 1908

Sweete Musicke of Sundrie Kindes The Royal WInd Music Lindoro NL-3023, 2014

Sweete Musicke of Sundrie Kindes

The Royal WInd Music

Lindoro NL-3023, 2014

Totdat de wachter heeft gezongen Aventure Ensemble Challende records - CC 72795

Totdat de wachter heeft gezongen

Aventure Ensemble

Challende records - CC 72795

Video's

Louis Andriessen (*1936): Sweet (1964)

Blokfluit: Marco Magalhães

Joep Straesser (1934-2004): Points of Contact I (1987)

Blokfluit: Marco Magalhães

Marimba: Glenn Liebaut

Pedro de Araujo (c.1640-1705): Obra de 2º tom

A Imagem da Melancolia: Andrea Guttmann, Inês Moz Caldas, Marco Magalhães, Matthijs Lunenburg, Paulo Gonzales, Pedro Castro, Susanna Borsch en Pedro Sousa Silva (dir).

Giovanni Maria Trabaci (c1575-1647): Gagliarda Seconda detta La Scabrosetta

The Royal Wind Music

Arrangement, diminuties en leiding: Paul Leenhouts

Pasquale Corrado (*1979): SPRAY (2010)

Prime recorder ensemble

Leiding: Antonio Politano

Ascanio Trombetti (1544-1590): Diligam te Domine

The Royal Wind Music

Arrangement en leiding: Paul Leenhouts

Nicola Evangelisti (*1972): Reflexus II For recorder ensemble (2009)

Prime recorder ensemble

Leiding: Antonio Politano

Audio