“Waar ik naar op zoek ben als ik een instrument bouw is een helder, flexibel geluid, rijk in boventonen, waarbij de adem van de speler vrij kan stromen en het hele instrument in trilling brengt.”

 

Hoe het begon

Marco Magalhães is als musicus gefascineerd door de mogelijkheden om klank te manipuleren door middel van een gevarieerde speeltechniek. Op een gegeven moment begon hij ook zijn instrumenten te veranderen in de zoektocht naar het mooiste geluid.

In de leer bij Fumitaka Sato & Adrian Brown

Van het een kwam het ander: vanaf 2010 begon hij zijn eigen blokfluiten te bouwen onder supervisie van de bekende Japanse blokfluitbouwer Fumitaka Sato. Regelmatig bezoekt hij de workshop van Adrian Brown, een andere wereldberoemde bouwer, voor advies.

Marco Magalhães is voornamelijk geïnteresseerd in het kopiëren van historische instrumenten uit de barok en renaissanceperiode. Hierdoor bouwt hij ook instrumenten in tegenwoordig minder gangbare stemmingen als a=405 Hz en instrumenten zonder dubbele boring. Hij gebruikt vaak buxushout voor zijn barok instrumenten en esdoorn voor de renaissance-exemplaren.

Instrumenten

Hieronder een overzicht van de verschillende modellen die Marco Magalhães bouwt.

DSC_6084.jpg

van links naar rechts:

Altblokfluit naar Anonymous, 392 hz

Altblokfluit naar Stanesby Sr, 405 hz

Altblokfluit naar J. Steenbergen, 405 hz en 415 hz

Altblokfluit naar J. Denner, 415 hz en 440 hz

Altblokfluit naar J. H. Rottenburgh, 405 hz en 415 hz

Sopraanblokfluit (Sixth flute) naar Stanesby Jr, 415 hz

'Filling the gap' project

In 2015 werkt Marco Magalhães met Fumitaka Saito aan een reconstructie van een middeleeuws blokfluitconsort voor het project Filling the gap van Aventure ensemble. Als inspiratiebron voor deze reconstructie dient de zogenaamde Dordrecht-blokfluit, waarvan de beide bouwers samen met Ita Heijmans een CT-scan en een 3D geprinte versie lieten maken.